HIV, gotowanie i walka ze stereotypami

Sukces dwudniowego wydarzenia

Dodano: 09.11.2017, Aktualizacja: 09.11.2017

W Kanadzie na dwa dni powstała restauracja, w której gotują kucharze z HIV. To odpowiedź na wyniki internetowego sondażu, z którego wynika, że ludzie wciąż boją się osób seropozytywnych. Szefem kuchni został Matt Basile, który wybrał 14 towarzyszy tej dwudniowej przygody.



"Casey House" to instytucja: szpital i centrum wsparcia dla osób zakażonych wirusem HIV. Kiedy na Twitterze zorganizowali sondaż, nie zdawali sobie sprawy, z jak dużym problemem przyjdzie im walczyć. 

Zadali Internautom pytanie: jakimi drogami możesz zakazić się wirusem HIV?

What’s one way you CAN get HIV from below? #SmashStigma

— Casey House (@caseyhouseTO) 3 listopada 2017

What’s one of the bodily fluids that you CAN get HIV from? #SmashStigma

— Casey House (@caseyhouseTO) 4 listopada 2017
Wyniki są zasmucające. Pomimo tylu kampanii uświadamiających, edukacyjnych i antydyskryminacyjnych, ludzie wciąż powielają te same schematy myślenia, przez co krzywdzą ludzi. 

Restauracja powstanie jako dziecko kampanii "Smash Stigma". Skoro - jak uważa "Casey House" - tylko połowa Kanadyjczyków zjadłaby jedzenie przygotowane przez osobę seropozytywną... Zrodził się pomysł, by obalać mity przez działanie w kuchni. "Przenoszenie się wirusa HIV przez jedzenie to jeden z tych mitów, które bardzo szkodzą społeczności osób HIV/AIDS" - piszą na Twitterze. 

People with HIV get called a lot of things, but they never imagined they'd be called this. Join the conversation and help us #SmashStigma pic.twitter.com/zsbhasA1qf

— Casey House (@caseyhouseTO) 26 października 2017
June’s HIV+ Eatery - restauracja, w której gotowało 14 seropozytywnych kucharzy, była otwarta dwa dni. Okazała się niesamowitym sukcesem - zarezerwowanie na te dwa dni stolika było prawie niemożliwe.

"Stygmatyzacja osób z HIV jest bardzo duża, co powoduje izolowanie ich od normalnego życia, a to w końcu moi pacjenci" - mówi Kenneth Poon, jeden z klientów June’s HIV+ Eatery.

Co Wy na to? Poszlibyście do takiej restauracji?

(ar)