Vegestrefa mery-vine
W powietrzu czuć już jesień. Chłodny wiatr przegania upalne lato, a na stoły wjeżdżają kosze jesiennych warzyw i owoców. Jednak zanim na dobre przywitamy jesień, warto pożegnać się z latem. A choćby takim ciastem!
Jeszcze można spotkać letnie owoce takie jak borówki, porzeczki, agrest i parę innych. Zgarnijcie to, co lubicie najbardziej i wrzućcie do tego pożegnalnego ciasta.
Składniki suche:
2,5 szkl. mąki
¾ szkl. cukru
1 op. cukru z wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1 szkl. maślanki
3 jajka
½ szkl. oleju
Kruszonka:
75g masła
75g cukru
100g mąki
I oczywiście Wasze ulubione owoce – ok. 300-400g.
Przygotowanie:
Najpierw włączcie piekarnik, a następnie przygotujcie kruszonkę - czyli po prostu zagniećcie razem wszystkie składniki i odstawcie do lodówki. W jednej misce wymieszajcie wszystkie suche składniki, a w drugiej ubijcie maślankę z jajkami, a następnie dodajcie olej. Ciągle mieszając masę z maślanką, dodawajcie suchą mieszankę. Ciasto wylejcie na formę z papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem/olejem i posypaną bułką tartą. Na wierzchu rozłóżcie wybrane owoce i posypcie wszystko kruszonką. Ciasto piecze się ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdźcie patyczkiem (nakłuć ciasto i ocenić suchość patyczka) czy już jest gotowe. Smacznego! I miłego wypatrywania jesieni! :)