logo Queer.pl Dawniej Innastrona.pl
20.01.2018    STARTSKLEPKONTAKT

...
21
0
6

Przepisy: pasta z czerwonej soczewicy

Vegestrefa mery-vine

Dodano: 02.05.2014, Aktualizacja: 02.05.2014

Ostatnim razem porwał Was zielony koktajl, więc dzisiaj prezentuję kolejny smakowity kolor – pastę na ostro z czerwonej soczewicy. Idealna na kanapki - czy to zwykłe, czy na ciepło. Mocno warzywna i czosnkowa!

A jak już jesteśmy w temacie mocno warzywnym to chciałabym coś z Wami przedyskutować. Czy wiecie, że to co jemy w bardzo dużym stopniu wpływa na to jak… smakujemy? I nie mówię tutaj o pocałunkach! Przynajmniej nie tych w usta ;) Są potrawy, dzięki którym jesteśmy pyszni, jak i takie, które czynią nas mniej smakowitym kąskiem. Na wszystko mają wpływ zarówno codzienna dieta jak i to, co spożywamy na 12-24 godziny przed… konsumpcją :) Jeśli jesteście zainteresowani potrawami i dodatkami, które poprawiają walory smakowe Waszego ciała to dajcie znać w komentarzach. Rozpocznę wtedy specjalny cykl z przepisami i krótkimi zasadami odżywiania, które dosłownie dodadzą smaku Waszemu życiu... :)

Składniki (ok. 0,5l):
3/4 szkl. soczewicy czerwonej
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1 mały kawałek selera
1 cienki por
min. 5 ząbków czosnku
olej
majeranek, curry
sól, pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy. Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie warzywa. Przez chwilę smażymy, po czym wlewamy pół szklanki wody i doprawiamy solą i pieprzem (lub kawałkiem eko kostki rosołowej). Dusimy pod przykryciem - aż woda zniknie. Studzimy zarówno soczewicę, jak i warzywa. Następnie wszystko miksujemy blenderem (nie trzeba całkowicie) i doprawiamy majerankiem i curry. Gotowe do zajadania!

Można do pasty dodać ok. 1/2 szkl. ugotowanego makaronu, dzięki czemu będzie gęstsza i delikatniejsza w smaku.
Autor: mery-vine Wegetarianka, zapalona kucharka i absolwentka I stopnia dietetyki Uwielbiam gotować i testować nowe przepisy stąd prowadzenie strony wraz z tolerancyjną koleżanką i niekoniecznie zadowolonym z coming outu starszym bratem. W kuchni spędzam czas każdego dnia, ale zdecydowanie wolę gotować niż fotografować potrawy i umieszczać do nich przepisy w Internecie. W wolnym czasie, którego staram się mieć jak najwięcej, oglądam tęczowe vlogi i seriale, uczę się na własną rękę hiszpańskiego a także czytam książki o tematyce LGBT oraz o samorozwoju i doskonaleniu swojego życia. Zaplanowane poczynania to praca w restauracji, studia z coachingu, posiadanie kota i nowe hobby: astronomia, bo choć zaczęłam twardo stąpać po ziemi to głową wciąż bujam w obłokach

PODZIEL SIĘ
KOMENTARZE (6)
Komentuj Komentuj HEJT STOP!
Zapoznaj się z warunkami dodawania komentarzy
Dodaj komentarz
Komentarz od osoby niezalogowanej pojawi się po akceptacji moderatora.
Dozwolone znaczniki (BBCode):
[b], [i], [u], [url], [url=], [mail], [mail=], [color=], [code], [quote]
Ida (22) Białystok 05.05.2014 23:05
Wesolutka:
Skoro mowa w artykule o jedzeniu i urodzie to wspomnę, że jedzenie ogromnych ilości marchwi i buraczków wpływa na cere, na jej kolor. Na pewno zdrowsze jest to niż korzystanie z solarium.


Ja nie lubię się opalać :P ale taki nieco blask słońca mieć na twarzy i wystarczy :)
witch75 (43) Leeds/Łódź 05.05.2014 23:03
A na ładny zapach ciała polecam pomarańcze ;-).
Ida (22) Białystok 02.05.2014 14:36
mery-vine:
Ida:
A można tłuczkiem to zrobić zamiast blenderem?


Myślę, że nie będzie problemu :) Można też pora drobniej pokroić, wtedy pastę wystarczy porządnie wymieszać i nie trzeba będzie używać żadnych urządzeń ;)


dzięki
mery-vine (?) 02.05.2014 14:34
Ida:
A można tłuczkiem to zrobić zamiast blenderem?


Myślę, że nie będzie problemu :) Można też pora drobniej pokroić, wtedy pastę wystarczy porządnie wymieszać i nie trzeba będzie używać żadnych urządzeń ;)
Ida (22) Białystok 02.05.2014 13:49
mmm :P pewnie dobrze :D A można tłuczkiem to zrobić zamiast blenderem?
Wesolutka (?) 02.05.2014 11:34
Skoro mowa w artykule o jedzeniu i urodzie to wspomnę, że jedzenie ogromnych ilości marchwi i buraczków wpływa na cere, na jej kolor. Na pewno zdrowsze jest to niż korzystanie z solarium.

Zapisz Zapisz stronę Magazyn+ Magazyn Pełny ekran Pełny ekran
Przepisy: pasta z czerwonej soczewicy Fot. za: http://www.vegestrefa.pl/
REKLAMA
REKLAMA

© 1996-2018 Prawa autorskie zastrzeżone, ISSN 2299-9019
666
Bądź queer na facebooku