logo Queer.pl Dawniej Innastrona.pl
20.01.2018    STARTSKLEPKONTAKT

...
18
1
1

Przepisy: krem pieczarkowy

Vegestrefa mery-vine

Dodano: 11.04.2014, Aktualizacja: 11.04.2014

Mery wraca z pysznymi przepisami! Dziś krem pieczarkowy.

Lubicie pieczarki? W tym okresie można natrafić na wiele promocji na nie, dlatego zupy krem, sosy pieczarkowe, pieczarki faszerowane itd. są teraz jak najbardziej na czasie. Zupę przyrządziłam dwa lata temu z okazji wielkanocnego poniedziałku i goście musieli przyznać, że po raz pierwszy jedzą pieczarkową z prawdziwego zdarzenia! Zupę cechuje naprawdę głęboki smak i aromat, więc jeśli tylko lubicie pieczarki to gorąco polecam ;)

Składniki:
1l bulionu warzywnego
700g pieczarek
1 średnia cebula
60g masła
100ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki
sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Bulion oczywiście przygotowujemy wcześniej ze świeżej włoszczyzny (żadnych kostek rosołowych)! Na 1l wody dodajemy 2 duże marchewki, 1 dużą pietruszkę, 1/2 selera, 1/2 pora oraz sól, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy całość na średnim ogniu przez około godzinę. Bulion gotowy!

Pieczarki kroimy w plastry, odkładamy nieco do dekoracji. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy pieczarki, mieszamy i przykrywamy. Po ok. 5 minutach dorzucamy cebulkę, sól i pieprz. Dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie wrzucamy pieczarki i cebulę do wrzącego bulionu i gotujemy razem przez 5 minut. Po tym czasie miksujemy wszystko dokładnie za pomocą blendera. Pełną łyżkę mąki mieszamy z kremówką i ciągle mieszając wlewamy do gorącej zupy. Garnek ustawiamy ponownie na ogniu i jeszcze raz doprowadzamy do zagotowania się zupy. Doprawiamy do smaku. Pozostawione do dekoracji plastry pieczarek należy usmażyć na maśle na dość dużym ogniu, aby się zrumieniły. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym/grzankami, usmażonymi pieczarkami oraz posypaną zieleninką np. natką pietruszki. Smacznego!

W przyszłym tygodniu przepisy wielkanocne!
Autor: mery-vine Wegetarianka, zapalona kucharka i absolwentka I stopnia dietetyki Uwielbiam gotować i testować nowe przepisy stąd prowadzenie strony wraz z tolerancyjną koleżanką i niekoniecznie zadowolonym z coming outu starszym bratem. W kuchni spędzam czas każdego dnia, ale zdecydowanie wolę gotować niż fotografować potrawy i umieszczać do nich przepisy w Internecie. W wolnym czasie, którego staram się mieć jak najwięcej, oglądam tęczowe vlogi i seriale, uczę się na własną rękę hiszpańskiego a także czytam książki o tematyce LGBT oraz o samorozwoju i doskonaleniu swojego życia. Zaplanowane poczynania to praca w restauracji, studia z coachingu, posiadanie kota i nowe hobby: astronomia, bo choć zaczęłam twardo stąpać po ziemi to głową wciąż bujam w obłokach

PODZIEL SIĘ
KOMENTARZE (1)
Komentuj Komentuj HEJT STOP!
Zapoznaj się z warunkami dodawania komentarzy
Dodaj komentarz
Komentarz od osoby niezalogowanej pojawi się po akceptacji moderatora.
Dozwolone znaczniki (BBCode):
[b], [i], [u], [url], [url=], [mail], [mail=], [color=], [code], [quote]
Karol   dodane przez Facebooka 11.04.2014 22:54
znowu grzyby...chyba zmienię orientację i zacznę jeść muszelki, ekhm! małże :3

Zapisz Zapisz stronę Magazyn+ Magazyn Pełny ekran Pełny ekran
Przepisy: krem pieczarkowy Fot. za: http://www.vegestrefa.pl/
REKLAMA
REKLAMA

© 1996-2018 Prawa autorskie zastrzeżone, ISSN 2299-9019
666
Bądź queer na facebooku