logo Queer.pl Dawniej Innastrona.pl
20.01.2018    STARTSKLEPKONTAKT

...
15
4
1

Przepisy: zawijasy z wędliną

Vegestrefa mery-vine

Dodano: 21.03.2014, Aktualizacja: 21.03.2014

Mery wraca z pysznymi przepisami! Dziś wielkanocne zawijasy z wędliną (sojową).

Rok temu szukając w głowie pomysłów na coś wielkanocnego pomyślałam o wykorzystaniu nowej formy do muffinek, ale nie w celu upieczenia babeczek… Następnie wybrałam do tego niecnego celu ciasto francuskie i takie wielkanocne smaki jak chrzan i wędlinę i wykorzystałam na to pół ciasta francuskiego. Natomiast druga połowa została wypełniona farszem pieczarkowym. Efekt jest zaskakująco rewelacyjny!

Potrzebujemy:
płat ciasta francuskiego (ok. 180g)

Składniki na farsz chrzanowy:
ok. 2 łyżek chrzanu
2 plastry wędliny sojowej
1/2 jabłka
1 łyżka rodzynek

Składniki na farsz pieczarkowy:
5 pieczarek
1 cebula
1 plaster wędliny sojowej
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na 12 prostokątów o wymiarach ok. 10x5cm. Rodzynki zalewamy na chwilę wrzątkiem. Wędlinę kroimy na cienkie, krótkie paseczki. Jabłko ścieramy na dużych oczkach. Sześć prostokątów smarujemy cienko chrzanem. Układamy na nich paseczki wędliny, pokrojone w małe kawałeczki rodzynki i wiórka jabłka. Na długim boku każdego prostokąta robimy zakładkę i zwijamy go w rulon.

Na końcu każdego rulonu sklejamy ciasto, aby się nie rozwinęło w trakcie pieczenia. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na oleju, na średnim ogniu tak, aby pieczarki nie puściły dużo wody. Dodajemy wędlinę, sól i pieprz. Układamy farsz na pozostałych prostokątach i zawijamy ruloniki. Gotowe układamy w formie do muffinek - albo bezpośrednio na blaszce do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC i pieczemy ok. 15-20 minut.
Autor: mery-vine Wegetarianka, zapalona kucharka i absolwentka I stopnia dietetyki Uwielbiam gotować i testować nowe przepisy stąd prowadzenie strony wraz z tolerancyjną koleżanką i niekoniecznie zadowolonym z coming outu starszym bratem. W kuchni spędzam czas każdego dnia, ale zdecydowanie wolę gotować niż fotografować potrawy i umieszczać do nich przepisy w Internecie. W wolnym czasie, którego staram się mieć jak najwięcej, oglądam tęczowe vlogi i seriale, uczę się na własną rękę hiszpańskiego a także czytam książki o tematyce LGBT oraz o samorozwoju i doskonaleniu swojego życia. Zaplanowane poczynania to praca w restauracji, studia z coachingu, posiadanie kota i nowe hobby: astronomia, bo choć zaczęłam twardo stąpać po ziemi to głową wciąż bujam w obłokach

PODZIEL SIĘ
KOMENTARZE (1)
Komentuj Komentuj HEJT STOP!
Zapoznaj się z warunkami dodawania komentarzy
Dodaj komentarz
Komentarz od osoby niezalogowanej pojawi się po akceptacji moderatora.
Dozwolone znaczniki (BBCode):
[b], [i], [u], [url], [url=], [mail], [mail=], [color=], [code], [quote]
Hot Gay Nerd (25) Warszawa 31.07.2014 0:52
Wędlina sojowa? Wyrób mięsopodobny?
tremere (35) Kraków 22.03.2014 2:28
Dziękuję za pomysł na kolację :)

Zapisz Zapisz stronę Magazyn+ Magazyn Pełny ekran Pełny ekran
Zawijasy z wędliną Zawijasy z wędliną Zawijasy z wędliną Zawijasy z wędliną
REKLAMA
REKLAMA

© 1996-2018 Prawa autorskie zastrzeżone, ISSN 2299-9019
666
Bądź queer na facebooku