logo Queer.pl Dawniej Innastrona.pl
23.11.2017    STARTSKLEPKONTAKT

...
18
1
5

HIV, gotowanie i walka ze stereotypami

Sukces dwudniowego wydarzenia

Dodano: 09.11.2017, Aktualizacja: 09.11.2017

W Kanadzie na dwa dni powstała restauracja, w której gotują kucharze z HIV. To odpowiedź na wyniki internetowego sondażu, z którego wynika, że ludzie wciąż boją się osób seropozytywnych. Szefem kuchni został Matt Basile, który wybrał 14 towarzyszy tej dwudniowej przygody.

"Casey House" to instytucja: szpital i centrum wsparcia dla osób zakażonych wirusem HIV. Kiedy na Twitterze zorganizowali sondaż, nie zdawali sobie sprawy, z jak dużym problemem przyjdzie im walczyć. 

Zadali Internautom pytanie: jakimi drogami możesz zakazić się wirusem HIV?



Wyniki są zasmucające. Pomimo tylu kampanii uświadamiających, edukacyjnych i antydyskryminacyjnych, ludzie wciąż powielają te same schematy myślenia, przez co krzywdzą ludzi. 

Restauracja powstanie jako dziecko kampanii "Smash Stigma". Skoro - jak uważa "Casey House" - tylko połowa Kanadyjczyków zjadłaby jedzenie przygotowane przez osobę seropozytywną... Zrodził się pomysł, by obalać mity przez działanie w kuchni. "Przenoszenie się wirusa HIV przez jedzenie to jeden z tych mitów, które bardzo szkodzą społeczności osób HIV/AIDS" - piszą na Twitterze. 


June’s HIV+ Eatery - restauracja, w której gotowało 14 seropozytywnych kucharzy, była otwarta dwa dni. Okazała się niesamowitym sukcesem - zarezerwowanie na te dwa dni stolika było prawie niemożliwe.

"Stygmatyzacja osób z HIV jest bardzo duża, co powoduje izolowanie ich od normalnego życia, a to w końcu moi pacjenci" - mówi Kenneth Poon, jeden z klientów June’s HIV+ Eatery.

Co Wy na to? Poszlibyście do takiej restauracji?

(ar)


PODZIEL SIĘ
KOMENTARZE (5)
Komentuj Komentuj HEJT STOP!
Zapoznaj się z warunkami dodawania komentarzy
Dodaj komentarz
Komentarz od osoby niezalogowanej pojawi się po akceptacji moderatora.
Dozwolone znaczniki (BBCode):
[b], [i], [u], [url], [url=], [mail], [mail=], [color=], [code], [quote]
Karol   dodane przez Facebooka 09.11.2017 21:38
O, bedę to pokazywał wszystkim, którzy się dziwią że pracuję w gastro mając HIV!
Maciek   dodane przez Facebooka 09.11.2017 17:49
dlaczego 2 osoby puscily placzace ikonki?
diverso (30) Poznań 09.11.2017 17:05
Jestem kucharzem. Skaleczenia to codzienność. Czasami zauważa się je po jakimś czasie. A nie wszystko jest poddawane obróbce cieplnej. Gdybym miał hiv zmienił bym zawód żeby nie narażać innych. Praca ciągle w rękawiczkach nie jest możliwa.
shingao (31) Szczecin 09.11.2017 14:39
Istnieje na tym świecie przynajmniej jeden zawodowy kucharz, który nigdy się nie skaleczył?
BoyPol (?) 09.11.2017 13:29
Nie.

Zapisz Zapisz stronę Magazyn+ Magazyn Pełny ekran Pełny ekran
HIV, gotowanie i walka ze stereotypami Fot. Twitter za: https://twitter.com/caseyhouseTO
REKLAMA
REKLAMA

© 1996-2017 Prawa autorskie zastrzeżone, ISSN 2299-9019
666
Bądź queer na facebooku